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May 27, 2004 
 

RE: May employees accept remuneration in the form of money or 
compensatory time for providing interpretive services for the deaf? 

 
DECISION: Yes, within limitations. 

 
 This opinion is issued in response to your April 26, 2004, request for an advisory opinion 
from the Executive Branch Ethics Commission (the “Commission”).  The matter was reviewed at 
the May 27, 2004 meeting of the Commission and the following opinion is issued. 
 
 You state the following relevant facts.  The Kentucky School for the Deaf (“KSD”) 
employs interpreters.  These employees often have opportunities to serve as interpreters during 
the year after school hours, and during the summer months when school is not in session.  KSD 
is under and is part of the Kentucky Department of Education (the “Department”), supervised by 
the Kentucky Board of Education.   
 

You ask:  “[W]hether employees may accept remuneration (cash or compensatory time) 
for interpretive services during those times that school is not in session when employed by: 
 

1. The Kentucky School for the Deaf (e.g., much like extra services for a school 
district.). 

2. The Kentucky Department of Education (e.g., much like extra services for a 
school district). 

3. Another state agency (assuming it’s not one regulated by KDE.) 
4. An entity outside of state government, education related. 
5. An entity outside of state government, not related to education.” 

 
You state that these employees are not in policy making positions, and have no 

responsibility to regulate anyone they might assist.  You also note that the “going rate” for 
interpreters outside of state government employment is “substantially higher.” 
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KRS 11A.040(4) provides: 
 

(4) A public servant shall not knowingly himself or through any 
business in which he owns or controls an interest of more than five percent 
(5%), or by any other person for his use or benefit or on his account, undertake, 
execute, hold, bid on, negotiate, or enjoy, in whole or in part, any contract, 
agreement, lease, sale, or purchase made, entered into, awarded, or granted by 
the agency by which he is employed or which he supervises, subject to the 
provisions of KRS 45A.340. This provision shall not apply to:    

(a) A contract, purchase, or good faith negotiation made pursuant 
to KRS Chapter 416 relating to eminent domain; or 

(b) Agreements which may directly or indirectly involve public 
funds disbursed through entitlement programs; or  

(c) A public servant's spouse or child doing business with any 
state agency other than the agency by which the public servant is employed or 
which he supervises; or 

(d) Purchases from a state agency that are available on the same 
terms to the general public or that are made at public auction. 
 

 
 Based on the provisions above, an employee may not have or enjoy an agreement with 
his own state agency to provide interpretive services for compensation.  However, the 
Commission believes that an agency (KSD or the Department) is not prohibited from allowing an 
employee to work for the agency in addition to his normal working hours and earn compensatory 
time. 
 
 An employee of KSD may have or enjoy an agreement to provide interpretive services 
for a state agency, other than the Department, so long as the agreement with the other state 
agency complies with the Model Procurement Code at KRS 45A.340, the provisions of which 
prohibit employees from having a contract or agreement with any state agency unless the value is 
less than $25 or the services are the result of a competitive bid process.  See Advisory Opinion 
02-6, enclosed.   
 

The Commission assumes that the interpreters would not be hired as “employees” of the 
other agency.   If the interpreters are to be hired as part-time employees of an agency, they would 
need to comply with the dual employment provisions found at 101 KAR 2:095 Section 4, 
reprinted below: 
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Section 4. Dual Employment.  
(1) An employee holding a full-time position with the Commonwealth shall not hold another 
state position except upon recommendation of the appointing authority and the written approval of 
the secretary.  
(2) A complete list of all employees holding more than one (1) state position shall be 
furnished to the Legislative Research Commission quarterly by the secretary. 

 
 An employee is not prohibited from providing interpretive services to entities outside of 
state government so long as the employee does not use his official position to give himself an 
advantage in disregard of the public interest, or otherwise have a conflict of interest with the 
entity in question.   Specifically, the employee should not have involvement or contact in his 
state position for KSD with the entities for which he is providing interpretive services privately.  
See Advisory Opinion 98-12.  KRS 11A.020(1) pertains, reprinted below. 
 
 KRS 11A.020(1): 
 

(1) No public servant, by himself or through others, shall 
knowingly: 

(a) Use or attempt to use his influence in any matter which 
involves a substantial conflict between his personal or private interest and his 
duties in the public interest;  

(b) Use or attempt to use any means to influence a public agency 
in derogation of the state at large;   

(c) Use his official position or office to obtain financial gain for 
himself or any members of the public servant's family; or   

(d) Use or attempt to use his official position to secure or create 
privileges, exemptions, advantages, or treatment for himself or others in 
derogation of the public interest at large. 

 
      Sincerely, 
 
      EXECUTIVE BRANCH ETHICS COMMISSION 
 
 
      __________________________________________ 
      BY CHAIR: Joseph B. Helm, Jr. 
 
Enclosures:   Advisory Opinion 02-6 
  Advisory Opinion 98-12 


